DELFT - Het chirurgenmes wordt bij de behandeling van kanker steeds vaker overbodig. Het wordt vervangen door efficiëntere en veiliger bestralingsmethodes.

Ook zullen artsen kanker eerder kunnen opsporen door de vooruitgang in de stralingstechnologie.

Dat zegt Freek Beekman, sinds begin dit jaar hoogleraar van de Section Radiation, Detection & Matter aan de Technische Universiteit Delft, woensdag in zijn intreerede 'Kanker, krijg de straling'.

Opsporing

Hij zegt dat straling in de vorm van fotonen of deeltjes een steeds belangrijkere rol in de opsporing en behandeling van kanker speelt.

Medici ontdekken tumoren eerder en kunnen steeds vaker veel van de aard van tumorcellen bepalen, zonder dat een stuk weefsel moet worden weggenomen.

Zo kan de arts steeds sneller en gemakkelijker de beste behandeling voor de individuele patiënt kiezen.

Nauwkeurig

Straling wordt steeds meer gebruikt om tumoren te vernietigen. De nauwkeurigheid daarvan is volgens de hoogleraar de laatste jaren sterk verbeterd.

Bij de behandeling van kanker met stralingsbundels van buiten (radiotherapie) worden echter niet alleen tumoren met een grote hoeveelheid straling belast, maar ook gezond weefsel.

Deeltjes

Een zeer krachtige techniek die in opkomst is, gebruikt een bundel die bestaat uit deeltjes in plaats van fotonen. Zo'n bundel richt zich intensief op de plek van de tumor, waardoor de schade aan gezond weefsel door de straling sterk vermindert.

Ook is het steeds beter mogelijk tumoren van binnuit te behandelen, bijvoorbeeld met tumorzoekers die ter plekke deeltjes uitzenden die de tumor vernietigen.

Als zo'n zoeker heel specifiek naar het gezwel gaat, is die methode beter dan protonentherapie.