AMSTERDAM - De eerste beelden van een nieuwe robothond voor het Amerikaanse leger zijn razend populair op internet. Het apparaat met de naam Bigdog moet in de toekomst uitrustingen en voorraden van soldaten gaan dragen.

Het demonstratiefilmpje van de robothond is inmiddels door zes miljoen mensen bekeken. Op de beelden is te zien hoe de robothond op een bijzonder natuurlijke manier over de meest uiteenlopende terreinen loopt, zoals heuvels, sneeuwgebieden en zelfs ijs. Het apparaat blijft zelfs in balans na een flinke schop tegen zijn lichaam.

Bigdog is gebouwd door het bedrijf Boston Dynamics, dat in opdracht werkt van DARPA - het onderzoeksbureau van het Amerikaanse leger. De robot beweegt zich voort met ongeveer 6 kilometer per uur en kan 130 kilo aan bagage dragen. Zijn poten bevatten drie computergestuurde gewrichten die 500 keer per seconde van positie kunnen veranderen.

Compensatie

"Sensoren in de robot detecteren de variaties in de ondergrond en zorgen voor compensatie", aldus ontwerper Marc Raibert in de Engelse krant Daily Telegraph. "Daardoor blijft Bigdog in balans zelfs als je zijn evenwicht probeert te verstoren."

De robothond wordt op dit moment nog op afstand bestuurd, maar moet in de toekomst met kunstmatige intelligentie zijn eigen richting gaan bepalen. Ook wordt er door Boston Dynamics gewerkt aan een grotere uitvoering.