AMSTERDAM - De muziek van de Beatles kan worden gebruikt bij therapieën om een depressie tegen te gaan. Dit vindt althans onderzoeker Martin Conway van de universiteit van Leeds, die onderzoek deed naar de invloed van de muziek van de Beatles op onze herinneringen.

Volgens de onderzoeker zijn deze herinneringen namelijk uitsluitend positief, aldus de Daily Mail. Behalve enkele negatieve associaties aan de moord van John Lennon hadden alle respondenten gelukkige herinneringen bij het beluisteren van de Beatles.

Conway en zijn collega's lieten aan meer dan 3000 mensen van 69 verschillende nationaliteiten verschillende liedjes van de Beatles horen. De meeste respondenten van het onderzoek zijn tussen de 55 en 65 jaar, en waren daarmee tieners tijdens de topjaren van de Beatles.

Tienerjaren

De respondenten bleken bij het luisteren naar muziek van de Beatles ook voornamelijk aan gebeurtenissen uit hun tienerjaren te denken. Volgens de onderzoekers komt dit doordat muziek de meeste indruk maakt rond veertienjarige leeftijd.

Het liedje dat de meeste herinneringen opriep bij Britten is 'She Loves You', terwijl Amerikanen het meeste terugdachten bij 'I Want to Hold Your Hand'.