AMSTERDAM - Mensen die veel zweten tijdens het sporten hebben wellicht een kleinere kans op inspanningsastma.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Michigan, meldt de BBC op zijn website. Volgens de onderzoekers hebben mensen die meer zweet, tranen en speeksel produceren minder ademhalingsproblemen.

Mensen die weinig vocht verliezen, hebben waarschijnlijk ook weinig vocht in de luchtwegen, waardoor de kans op een astma-aanval groter is.

Symptonen

Hoewel de symptonen van inspanningsastma hetzelfde zijn als die van chronische astma, hebben mensen met inspanningsastma alleen last van hun ziekte na een paar minuten intensieve beweging.

De universiteit heeft 56 vrijwilligers onderzocht die lijden aan inspanningsastma. Hierbij is de reactie op het medicijn 'pilocarpine' gemeten, dat de productie van zweet en speeksel induceert. Ook is een middel dat de luchtwegen vernauwt getest.

Verband

Volgens Dr. Warren Lockette, die het onderzoek leidt, is niet direct bewezen dat er een duidelijk verband is tussen inspanningsastma en zweten: "Toch hebben we genoeg aanleiding gevonden om te veronderstellen dat door weinig zweten er ook weinig vocht in de luchtwegen aanwezig is. Dus als atleten zweten, kwijlen of janken, hoeven ze in ieder geval niet te hijgen".

Astmaexperts vinden het nog te vroeg om te zeggen of astmapatiënten ook baat hebben bij het onderzoek.