AMSTERDAM - De legendarische seriemoordenaar Jack the Ripper begon mogelijk vijfentwintig jaar eerder met moorden dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Britse onderzoeker Trevor Mariott.

De gepensioneerde politie-inspecteur is tot nieuwe inzichten gekomen na bestudering van oude getuigenverklaringen en politiebevindingen in onopgeloste 19e-eeuwse moordzaken. Mariott verklaarde tegenover de BBC dat twee moorden uit respectievelijk 1863 en 1872 duidelijk het handelsmerk van Jack the Ripper dragen.

Het slachtoffer van de eerste moord was de prostituee Emma Jackson. Ze werd in april 1863 met dodelijke wonden aan haar keel gevonden in St. Giles, Londen. Opvallend genoeg was ze niet beroofd.

Visite

Negen jaar later, op eerste kerstdag 1872 werd een jonge vrouw met de naam Harriet Buswell met doorgesneden keel gevonden in haar huis in dezelfde buurt. De dag voor de moord was er 'een man op visite geweest'.

Tot nu toe werd door de meeste onderzoekers aangenomen dat Jack the Ripper pas in 1888 zijn eerste slachtoffer maakte. Het aantal moorden dat de seriemoordenaar pleegde is onbekend, maar hij bracht minimaal vijf vrouwen om het leven in de wijk East End. Zijn identiteit is altijd een raadsel gebleven.

Aanwijzingen

Mariott zegt aanwijzingen te hebben dat meer theorieën over Jack the Ripper niet kloppen. Zo wordt algemeen aangenomen dat de legendarische seriemoordenaar twee slachtoffers 'met medische precisie' heeft beroofd van hun organen.

Volgens Mariott zijn er inderdaad twee slachtoffers van The Ripper na hun dood 'geopereerd', maar niet door hun aanvaller.

Onderzoek

"De organen zijn niet verwijderd door de moordenaar, maar door onbekende personen die medisch onderzoek uitvoerden", verklaarde de oud-hoofdinspecteur tegen de BBC.

"Dat gebeurde waarschijnlijk tussen het moment dat de dood intrad en dat de lichamen werden verwijderd van de plaats van het ongeval. Bij beide moorden waren de slachtoffers namelijk onbewaakt achtergelaten in de buurt van een noodmortuarium."

Mariott, die al tien jaar onderzoek doet naar Jack The Ripper, geeft volgende week een nadere toelichting op zijn bevindingen bij de presentatie van zijn boek The Evil Within.