AMSTERDAM- In Amsterdam wordt dinsdag het Medicines for Children Research Netwerk (MCRN) gelanceerd. Dit nationale netwerk gaat onderzoek naar de effecten van geneesmiddelen bij kinderen uitzetten in Nederlandse ziekenhuizen. Ook zorgt het voor de begeleiding van onderzoekers.

In MCRN komen kinderartsen en ziekenhuizen in Nederland, de farmaceutische industrie maar ook ouders en kinderen zelf samen. Het netwerk wil de veiligheid en kwaliteit van geneesmiddelengebruik en geneesmiddelenonderzoek bij kinderen verbeteren.

Veel medicijnen die aan kinderen worden voorgeschreven, zijn niet bij kinderen zelf onderzocht, maar alleen bij volwassenen. Gevolg daarvan is onzekerheid over de effecten en de juiste dosering bij kinderen.

Studies

Het is de bedoeling dat dit nu gaat veranderen. MCRN beoordeelt de opzet van onderzoek en de uitvoerbaarheid van studies. Ook adviseert het de farmaceutische industrie.

Het MCRN is al in 2007 opgericht met subsidie van het ministerie van Volksgezondheid. Dinsdag is de officiële lancering van het netwerk.