AMSTERDAM - Britse wetenschappers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om onderzoek te doen naar vingerafdrukken", dat meldt persbureau Reuters. Met de nieuwe methode kunnen zelfs vingerafdrukken zichtbaar worden gemaakt die door criminelen van lege kogelhulzen zijn geveegd.

"Autoriteiten in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gebruikten de methode al om drie zogenaamde 'cold cases' te heropenen", vertelt John Bond, een wetenschapper aan de universiteit van Leicester en consultant voor de politie in het Britse Northhanptonshire.

"In één zaak hebben we door de nieuwe techniek zelfs genoeg bewijsmateriaal verkregen om de identiteit van een dader te onthullen."

Zweet

De meest reguliere techniek om vingerafdrukken te onderzoeken wordt inmiddels al ruim honderd jaar gebruikt. Bij deze methode zorgt een chemische reactie met het zweet van de dader ervoor dat er een vingerafdruk verschijnt die de politie kan gebruiken.

Het nadeel van deze methode is dat als de misdadiger zijn zweet van het object afveegt, er te weinig overblijft om een reactie met de chemicaliën te veroorzaken.

Corrosie

De nieuwe onderzoekstechniek is gebaseerd op de minuscule beetjes corrosie dat zweet op bepaalde metalen die voor kogels en bommen worden gebruikt achterlaat.

Britse onderzoekers overdekken het metaal met een fijn poeder en brengen het daarna in aanraking met een sterke elektrische lading. Dit zorgt ervoor dat het poeder aan de beschadigde plekken hecht en een vingerafdruk zichtbaar maakt.

"De techniek is nog niet helemaal waterdicht", geeft Bond toe. "Sommige mensen hebben niet genoeg zout in hun zweet om voldoende corrosie op metaal te veroorzaken. Maar voor sommige gesloten zaken kan de nieuwe methode voor cruciaal bewijs zorgen en de dader aanwijzen die het wapen heeft geladen."