AMSTERDAM - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA werkt aan een technologie waarbij een persoon op satellietbeelden kan worden geïdentificeerd aan de hand van zijn schaduw.

Tot nu toe is het onmogelijk om mensen met behulp van een satelliet op te sporen, omdat vanuit de ruimte alleen de bovenkant van iemands hoofd en schouders zijn te zien. Maar volgens NASA-wetenschapper Adrian Stoica is kan een persoon wel op satellietbeelden worden herkend aan de bewegingen van zijn schaduw.

Hij werkt aan een schaduwherkenningsysteem dat gebruik maakt van loopanalyse - een techniek waarbij het ritme en de bewegingen van iemands loopje worden gemeten. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Wandelaars

Bij een eerste test liet Stoica een straat met wandelaars filmen vanaf de bovenste verdieping van een flat. Een computer isoleerde daarna de schaduwen van mensen en corrigeerde de schimmen (met behulp van gegevens over de stand van de zon) als ze te veel waren vervormd of uitgerekt. Uiteindelijk kon het systeem de schaduwen zonder problemen koppelen aan unieke 'wandelgegevens' van individuen.

Terroristen

"Met schaduwbiometrie kunnen camerasystemen vanuit de lucht of de ruimte in de toekomst mogelijk terroristen opsporen", schrijft Stoica in een onderzoeksrapport. "En naast het herkennen van een individu zou je met de beelden natuurlijk ook informatie kunnen verzamelen over hun gedrag."

Beperkt

Schaduwherkenning vanuit de ruimte kan waarschijnlijk echter niet op korte termijn worden ingezet. De resolutie van de meeste satellieten is daarvoor nog te beperkt. Een ander nadeel is dat de techniek alleen goed zou werken op zonnige dagen, omdat de schaduwen zich bij bewolkt weer niet duidelijk genoeg aftekenen.