AMSTERDAM - Vrouwen vallen op mannen die op hun vader lijken, en mannen vallen op vrouwen die gelijkenissen vertonen met hun moeder. Al vaker wordt iets dergelijks gezegd, maar nu is er meer bewijs voor deze hypothese.

Onderzoekers van de Universiteit van Pécs in Hongarije ontdekten een aantoonbare relatie tussen het gezicht van de vader en die van de schoonzoons, zo meldt de BBC.

Neus

Het team vergeleek de vorm van het gezicht van 52 families en ontdekte bij de mannen vooral veel gelijkenissen tussen de neus en de ogen. De moeders en schoondochters hadden voornamelijk dezelfde lippen en kaaklijn.

Volgens onderzoeker Tamas Bereczkei is hiermee aangetoond dat kinderen "het gezicht van de vader of moeder in hun hoofd opslaan en bij het zoeken van een partner zoeken naar gelijkenissen."

Geslachtsvoorkeur

Volgens de onderzoekers is echter alleen het gezicht van de andere sekse bij de ouders bepalend. Een dochter zal dan ook minder snel een partner zoeken die in het gezicht gelijkenissen vertoont met de moeder. Hierbij is de geslachtsvoorkeur van een kind bepalend; een homoseksueel zal dus eerder een partner kiezen die lijkt op een ouder van hetzelfde geslacht.

Het onderzoek sluit aan bij eerdere onderzoeken waarbij werd aangetoond dat kinderen partners kiezen die op hun ouders lijken. Zo is eerder aangetoond dat kinderen, ook als ze geadopteerd zijn, een partner opzoeken die lijkt op de opvoeder. Hiermee werd aangetoond dat de keuze wordt gebaseerd op ervaring, en niet op basis van genen.