AMSTERDAM - Zieke mensen die aan slapeloosheid lijden, klagen vaak over de invloed daarvan op hun dagelijks functioneren. Hersenscans laten zien dat hersengebieden die betrokken zijn bij het kenvermogen, verminderde activiteit vertonen.

Zieken presteren echter niet minder dan gezonden.

Dat hebben onderzoekers van de groep Slaap en Cognitie van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen aangetoond. Hun bevindingen verschijnen donderdag in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Sleep.

Kenvermogen

De studie is de eerste poging om stoornissen bij patiënten met slapeloosheid met behulp van functionele hersenscans zichtbaar te maken. Kenvermogen, ook wel cognitief vermogen, is de vaardigheid om kennis te vergaren en onthouden.

Ellemarije Altena van het instituut is verrast door de onderzoeksresultaten. ,,Wij hebben ontdekt dat patiënten die aan slapeloosheid lijden, zelfs beter presteren dan gezonde proefpersonen, maar dat hun hersenactiviteit minder is.

Verminderde hersenactiviteit

De problemen die patiënten in hun dagelijks leven tegenkomen, komen dus niet tot uitdrukking in hun prestaties, maar in verminderde hersenactiviteit'', zegt zij.

De onderzoekers toonden ook aan dat patiënten met slapeloosheid baat hebben bij slaaptherapie die niet op medicijnen is gebaseerd, maar op een combinatie van lichaamsbeweging, lichtbehandelingen, cognitieve gedragstherapie en manipulaties met lichaamstemperatuur.

De slaap van de patiënten verbeterde en hun hersenactiviteit werd normaal.