MIJDRECHT - Een nieuwe anticonceptiepil moet er voor zorgen dat vrouwen minder klachten hebben rond de menstruatie. Vrouwen slikken 24 actieve pillen gevolgd door vier niet-actieve pillen. Daarna beginnen ze onmiddellijk met een nieuwe strip.

Door het nieuwe innameschema wordt de eisprong langer onderdrukt en hebben de gebruiksters minder last van hormoonschommelingen, is de bedoeling. De pil, YAZ 24+4, is een product van Bayer Schering Pharma en werd maandag in Nederland geïntroduceerd.

Gebruikelijk is dat de pil 21 dagen wordt geslikt en dat vervolgens zeven dagen wordt gestopt. Volgens Bayer heeft het merendeel van de vrouwen tijdens de stopweek en rond de menstruatie klachten. Voorbeelden daarvan zijn hoofdpijn, stemmingswisselingen, gespannen borsten en een opgeblazen gevoel.

Vergeten

Volgens Arne van Heusden, gynaecoloog en opleider in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, is er bij doorslikken minder kans dat vrouwen vergeten aan hun nieuwe strip te beginnen.

"Onderzoek wijst uit dat 26,3 procent van de vrouwen haar pil wel eens te laat inneemt", zegt Van Heusden. "Dat is te veel." In de Verenigde Staten is de nieuwe pil een succes, laat de fabrikant weten.