UTRECHT - Onderzoekers van het waterschap De Stichtse Rijnlanden hopen deze maand op westenwind. De waterschappers hebben maandag een hoge mast met meetapparatuur op het dak van het provinciehuis in Utrecht gezet.

Met deze mast wordt de verdamping in Utrecht gemeten. Vooral westenwind levert goede meetgegevens op, laten de onderzoekers weten.

De Stichtse Rijnlanden gaat de meetwaarden gebruiken om meer inzicht te krijgen in het watersysteem van het beheersgebied, dat een groot deel van de provincie Utrecht beslaat. Verdamping van stedelijk gebied is in Nederland nog nooit eerder gemeten.

Waterbalans

Tot nu toe was het waterschap voor het opstellen van waterbalansen afhankelijk van metingen in combinatie met computermodellen. In een waterbalans wordt de hoeveelheid inkomend en uitgaand water met elkaar vergeleken.

Omdat van de stedelijke verdamping geen meetgegevens beschikbaar zijn, was het niet mogelijk een nauwkeurige, volledige waterbalans te maken.

Efficiënter

Met de nieuwe meetgegevens kan dat straks wel. Uiteindelijk moeten de verbeterde waterbalansen leiden tot een efficiënter waterbeheer.

De meetapparatuur op de mast van het provinciehuis meet de verticale beweging van water en energie van het landoppervlak naar de atmosfeer. Hieruit is de verdamping te herleiden.