PHNOM PENH - Wetenschappers hebben in een afgelegen stuk oerwoud bij de grens met Vietnam een groot aantal apen ontdekt. Het gaat om twee soorten slankapen en gibbons, die te boek staan als uitstervende diersoorten.

Tijdens een uitgebreid veldonderzoek, waarbij onder meer de Wildlife Conservation Society betrokken was, is vastgesteld dat ongeveer 42.000 slankapen in het gebied voorkomen en circa 2500 geelwangkuifgibbons. Daarmee gaat het om de met afstand grootste populaties van deze soorten op aarde.

Tot voor kort gingen onderzoekers er vanuit dat Vietnam beschikte over de grootste aantallen. In dit land leven naar schatting zeshonderd slankapen en tweehonderd gibbons van de betreffende soorten.

Het is de tweede keer in korte tijd dat er goed nieuws te melden valt over bedreigde apensoorten. Begin deze maand bleek de gorillapopulatie in de Democratische Republiek Congo twee keer zo groot als aanvankelijk werd aangenomen. In het Afrikaanse land leven volgens de meest recente telling zeker 125.000 gorilla's.