Een Amerikaanse wetenschapper heeft uitgezocht wat de meest effectieve manier is om een vlieg dood te slaan. Zijn tips zijn gebaseerd op een analyse van digitale videobeelden waarop vliegen worden geconfronteerd met een vliegenmepper.

Insectendeskundige Michael Dickinson van het California Institute of Technology wilde eindelijk wel eens het antwoord vinden op de vraag die hem het vaakst wordt gesteld door journalisten: 'waarom zijn vliegen zo moeilijk dood te slaan?'

Hij bestudeerde samen met collega's honderden vertraagde videobeelden van fruitvliegen die worden aangevallen met een vliegenmepper. Uit zijn analyse blijkt dat de insecten inderdaad buitengewoon vaak ontsnappen.

Opmerkelijk

Binnen een tiende van een seconde kunnen ze het gevaar signaleren, hun eigen positie bepalen en hun pootjes in de juiste positie plaatsen om weg te vliegen. Opmerkelijk is ook dat de vliegen altijd even snel reageren, ongeacht hun houding of de hoek van waaruit de vliegenmepper op hen afkomt.

"We hebben ontdekt dat een vlieg zijn ontsnappingroute al plant voordat hij wegvliegt", aldus Dickinson in The Daily Telegraph.

"Als hij een gevaar signaleert, kan zijn lichaam in allerlei houdingen staan, afhankelijk van of hij aan het eten, wandelen of paren is. Maar de vlieg 'weet' altijd hoe hij zijn lichaamshouding moet aanpassen om zo snel mogelijk weg te vliegen."

Geavanceerd proces

De resultaten van het onderzoek bewijzen volgens de wetenschapper dat het brein van een vlieg in staat is om de positie van een aanstormende bedreiging om te zetten in een gedetailleerd actieplan. "De vlieg moet visuele informatie combineren met mechanische informatie over de positie van zijn poten", zegt Dickinson. "Dat is een vrij geavanceerd proces en het is nog onduidelijk waar in zijn hersenen dat gebeurt."

Volgens de wetenschapper werken de hersenen van fruitvliegen op exact dezelfde manier als de huisvlieg. Zijn onderzoek zou daarom goed van pas komen bij het gebruik van een vliegenmepper.

Mikken

"De studie wijst uit dat je rekening moet houden met de reactie van de vlieg als het insect de vliegenmepper ziet", zegt hij. "Het beste kun je daarom niet mikken op de startpositie van de vlieg, maar iets voor zijn lichaam."

Verder kun je volgens Dickinson het beste van dichtbij uithalen, zodat het insect je slag niet van ver ziet aankomen. Ook is het slim om een vliegenmepper te gebruiken die zo min mogelijk contrasteert met de omgeving.