WAGENINGEN - Wetenschappers van de Wageningen Universiteit hebben een nieuw plantenhormoon ontdekt, dat verantwoordelijk is voor het regelen van de vertakking van de plant. De ontdekking is volgens de universiteit van groot economisch en maatschappelijk belang.

Plantenhormonen zorgen voor het grootste deel voor groei en bloei van de plant. De plant maakt deze stoffen zelf en regelt zo onder meer aanpassing aan het milieu en groei en ontwikkeling van wortels en stengels. De nu ontdekte strigolactonen regelen hoezeer de plant zich vertakt.

Door het hormoon van buitenaf in meer of mindere mate toe te voegen, kunnen plantveredelaars nu zelf bepalen hoeveel vertakkingen een plant krijgt.

Snijbloemen

Dat is onder andere voor snijbloemen, potplanten en tomatenplanten belangrijk. Siergewassen worden mooier door meer of juist minder takken, terwijl tomaten beter rijpen aan een plant met weinig zijtakken.

Plantveredeling en glastuinbouw zijn voor Nederland economisch belangrijke sectoren, die veel werkgelegenheid scheppen. Nederland loopt internationaal voorop met innovaties in de sectoren.

Daarom kan de ontdekking van het nieuwe plantenhormoon bijzonder waardevol blijken te zijn, aldus de Wageningse universiteit.