AMSTERDAM - Egyptische wetenschappers gaan DNA-onderzoek verrichten op twee gemummificeerde, vrouwelijke foetussen die in 1922 in het graf van farao Toetanchamon in Luxor zijn gevonden.

Zij hopen meer duidelijkheid te verkrijgen over de relatie tussen de jonggestorven farao en de foetussen. De Egyptische Raad van Oudheden heeft dit woensdag bekendgemaakt.

Het hoofd van de raad, Zahi Hawass, zei dat met name wordt onderzocht of de foetussen doodgeboren kinderen van Toetanchamon en diens vrouw Anchesenamon zijn.

Stiefzuster

Toetanchamon, die zo'n drieduizend jaar geleden onder geheimzinnige omstandigheden op vermoedelijk 19-jarige leeftijd stierf, trad op 12-jarige leeftijd in het huwelijk met zijn stiefzuster Anchesenamon. Tot dusver werd aangenomen dat zij geen nakomelingen of doodgeboren kinderen hadden.

Stamboom

Volgens Hawass zal met behulp van DNA tevens onderzoek worden verricht naar Toetanchamons stamboom, waarover onder Egyptologen verschillende theorieën de ronde doen. Hawass onthulde eerder plannen voor DNA-onderzoek op alle koninklijke mummies en enkele tientallen niet geïdentificeerde mummies in het Egyptisch Museum in Caïro. Maar zijn plannen zijn niet onomstreden.

Hatsjepsoet

Egypte maakte vorig jaar bekend dat de mummie was ontdekt van Hatsjepsoet, de enige vrouwelijke farao. Wetenschappers zeiden later dat het DNA-onderzoek op de 3500 jaar mummie van de veronderstelde Hatsjepsoet nog niet was afgerond.

Van wetenschappelijke zijde worden vraagtekens gezet bij DNA-onderzoek op duizenden jaren oude mummies, omdat de uitkomst twijfelachtig zou zijn.