AMSTERDAM - Het vraagstuk of tegenpolen elkaar aantrekken of juist afstoten lijkt opgelost. Duitse onderzoekers pluisden zesduizend relaties uit en kwamen tot de conclusie dat de meeste mensen kiezen voor partner die vergelijkbaar is met zichzelf.

Het onderzoek naar daten en liefde toont aan dat mensen zich meer tot elkaar aangetrokken voelen als ze tot op zekere hoogte op elkaar lijken.

De vijf belangrijkste persoonlijkheidstrekken kwamen voorbij in het onderzoek. Mensen met langdurige huwelijken had met name soortgelijke niveaus van voorzichtigheid, openheid en ernst. Extraversie en emotionele stabiliteit op hetzelfde niveau bleken minder van belang te zijn als het gaat om de keuze voor een partner.

De Duitse onderzoekers van het Centrum voor Onderzoek en Methodologie in Mannheim publiceren de onderzoeksgegevens in het Engelse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

Scheiding

Koppels met uiteenlopende karakters hoeven niet direct niet te vrezen dat een scheiding op de loer ligt. "Hoe langer mensen samen zijn, des te meer ze op elkaar gaan lijken", zegt Sanjay Srivastava, een psychologe aan de Universiteit van Oregon in Amerika.