AMSTERDAM - Amerikaanse psychologen hebben het 'betrouwbaarste gezicht ter wereld' samengesteld. Ze maakten de compositietekening op basis van een groot onderzoek naar de invloed van gezichtsuitdrukkingen.

Proefpersonen bekeken tijdens het onderzoek op de Princeton-universiteit in New Jersey driehonderd pasfoto's van willekeurige mensen in verschillende gemoedstoestanden. Bij elke foto moesten de deelnemers aan het experiment aangeven of ze het gezicht betrouwbaar vonden, of juist niet.

De resultaten waren eenduidig. Mensen blijken het meest integer over te komen als ze hun mond in een lichte u-vorm houden, hun wenkbrauwen optrekken en op een bijna verbaasde manier kijken.

Communicatiemiddel

De onderzoekers hebben de resultaten gebruikt om een compositie te maken van een ultiem betrouwbaar gezicht. "Je moet het gezicht zien als een communicatiemiddel", verklaart hoofdonderzoeker Alexander Todorov. "Natuurlijk hebben we de onderzochte gezichtsuitdrukkingen in de afbeelding een beetje versterkt om het gewenste effect te krijgen."

Volgens de psycholoog kunnen mensen in de meest uiteenlopende beroepstakken - van verkopers tot criminelen - hun voordeel doen met de uitkomsten van het onderzoek. "Mensen kijken automatisch naar je gezicht om je bedoelingen te begrijpen", aldus Todorov. "Ze vragen zich altijd af: heeft deze persoon goede of slechte bedoelingen?"

Gemeen

De wetenschappers hebben ook een compositietekening gemaakt waarop het prototype van een onbetrouwbaar gezicht is te zien. Die tekening is tot stand gekomen met gezichtsuitdrukkingen die door proefpersonen als 'gemeen' en 'oneerlijk' werden ervaren.

Het gezicht heeft laag hangende wenkbrauwen, naar beneden gekrulde mondhoeken en ogen met een boze uitdrukking.

Onderzoek Princeton