AMSTERDAM - De witte haai bijt het hardst van alle roofdieren op aarde. Dat hebben Australische onderzoekers vastgesteld met een computersimulatie.

Als een witte haai zijn tanden in een prooi zet, komt er een kracht van maarliefst 1.8 ton (1800 kg) vrij. Het dier bijt daarmee drie keer zo hard als een leeuw. Een mens komt met een bijtkracht van hooguit 80 kg uiteraard niet in de buurt van de roofvis.

Het is voor het eerst dat wetenschappers de maximale impact van een haaienbeet hebben gemeten. Toch kwam er geen haai te pas aan de studie, die plaatsvond aan de universiteit van New South Wales in Australië.

Röntgenfoto's

De onderzoekers gebruikten röntgenfoto's en lichaamsgegevens om een 3D-computermodel te maken van het dier. Daarna lieten ze de kaken van het virtuele haai zo hard mogelijk op elkaar klappen.

Uit de simulatie bleek dat de kracht van een haaienbeet veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen. Normaal gesproken worden metingen verricht door haaien in kunstmatige prooien met meetapparatuur te laten bijten.

"Meestal is dat een brok van staal of bot", verklaarde hoofdonderzoeker Stephen Wroe in de Britse krant The Guardian. "Maar als een haai niet zeker weet met wat voor prooi hij te maken heeft, zal hij nooit zijn maximale bijtkracht laten zien."

Ranglijst

Door de nieuwe gegevens uit het onderzoek stijgt de witte haai naar de eerste plek op de ranglijst van dieren met krachtige kaken. "Van geen enkel ander levend dier is een bijtkracht bekend die hierbij in de buurt komt", aldus Wroe.

De onderzoekers maakten echter ook 3D-modellen van dieren uit de prehistorie. En die concurrentie kon de witte haai niet aan. Zo bleek dat een Tyrannosaurus rex over een bijtkracht van 3.1 ton kon beschikken.

Maar de zogenaamde Megalodon kwam als de grote winnaar van het onderzoek uit de bus. De uitgestorven voorvader van de witte haai was ongeveer 16 meter lang en kon zijn kaken met een kracht van 18,2 ton op elkaar laten klappen.