AMSTERDAM - Het aantal apensoorten neemt schrikbarend snel af. De International Union for the Conservation of Nature (IUCN), een internationaal samenwerkingsverband dat zich ondermeer bezighoudt met het behoud van dierensoorten, luidt de noodklok.

Op de Rode Lijst van de IUCN, die in 1963 is opgesteld, blijkt dat de organisatie zich het meest druk maakt om de leefgebieden van zeldzame dieren. Bosbranden en het kappen van tropische regenwouden beperken de leefomgeving van veel diersoorten aanzienlijk.

Andere bedreigingen voor de aapachtigen zijn jagers en de mensen die apenvlees consumeren. Vooral dat laatste lijkt de afgelopen jaren een trend in diverse landen, zo meldt de organisatie.

Azië

Uit een groot onderzoek van de Union blijkt dat de situatie voor 48 procent van de bedreigde diersoorten uiterst nijpend is. Vooral voor veel aapachtigen is het vijf voor twaalf, blijkt uit de laatste update van de lijst. In Azië hebben inmiddels 70 procent van de aapsoorten het stempel 'bedreigde diersoort' gekregen.

Het IUCN deed nog niet eerder zo'n omvangrijk onderzoek. De resultaten worden in oktober gepubliceerd, de eerste uitkomsten werden maandag door de BBC naar buiten gebracht.

Top 5

De Britse omroep maakte aan de hand van de Rode Lijst een top 5 van landen waar het percentage van bedreigde diersoorten het hoogst is:

Cambodia - 90 procent
Vietnam - 86 procent
Indonesië - 84 procent
Laos - 83 procent
China - 79 procent