'S-GRAVELAND - Een uit de kluiten gewassen soort hooiwagen verovert Nederland in rap tempo. De langpotige beestjes zijn waargenomen in groepen van honderden tot meer dan duizend stuks, stelde hooiwagenexpert Hay Wijnhoven zondag.

De hooiwagen werd vier jaar geleden voor het eerst gesignaleerd in de Ooijpolder bij Nijmegen en wordt sindsdien op steeds meer locaties gezien.

De dieren behoren tot het geslacht Leiobunumen. Met gespreide pootjes is de spanwijdte van de reuzehooiwagen maar liefst 18 centimeter. Gelukkig doen de beestjes niemand kwaad.

De grote hooiwagens zitten graag in dichte kluwen onder dakgoten, raamkozijnen en op muren. De dieren zijn herkenbaar aan de donkere rug met een groene metaalglans. De buikzijde is opvallend lichtgekleurd.

Het gevaar bestaat dat deze hooiwagen andere, kleinere soorten zal verdringen, aldus Wijnhoven. De soort wordt geregeld gespot in het rivierengebied rond Druten, Asperen en Spijk. Ook in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk komt de soort veel voor.