URK - Het conflict tussen de Universiteit Utrecht en het Comité Urker Schedels over teruggave van historische schedels is verhard. Maandenlang overleg heeft niks opgeleverd.

Het comité heeft nu een officieel verzoek tot teruggave ingediend bij de universiteit en is een handtekeningenactie gestart. Dat meldt het comité zaterdag op haar website.

Het comité bestaat uit vier inwoners van Urk die zeggen nazaten te zijn. Ze vinden dat de schedels thuishoren in Urk en niet in een universiteitsmuseum. Het gaat om zeven schedels. De Urkers willen desnoods met DNA-onderzoek hun eis kracht bijzetten.

Herbegraven

De Universiteit Utrecht wil de schedels behouden als wetenschaps-historisch erfgoed. Het comité wil de schedels herbegraven in Urk. "Om zo de eerbied te tonen die zij verdienen", zei comitélid K. Koffeman al eerder.

In september 2007 begon het comité haar actie, maar maandenlang overleg met de universiteit heeft niks opgeleverd. Daarom is nu gekozen voor een officieel verzoek tot teruggave namens de gehele Urker bevolking.

Gestolen

De schedels werden in de negentiende eeuw gestolen uit graven. Wetenschappers onderzochten de oer-Hollander en dachten die te vinden op het geïsoleerde Urk.