EMMEN - De kudde olifanten van het Dierenpark Emmen is deze dagen onderwerp van een onderzoek naar de manier waarop deze dieren communiceren. Dat maakte het park donderdag bekend.

De Duitse biologiestudente Meike Artelt trok voor haar afstudeeronderzoek eerder al langs dierentuinen in Berlijn, Hamburg en Keulen.

Ze is met name geïnteresseerd in het 'olifants', en de verschillen tussen de communicatie van Afrikaanse en Aziatische, jonge en oude olifanten, mannetjes en vrouwtjes.

Infrasoon

Artelt neemt met behulp van een microfoon de geluiden op die de dieren produceren. Het gaat dan zowel om voor de mens hoorbare geluiden, als om zogeheten infrasone geluiden.

Deze hebben zo'n lage toonhoogte dat mensen ze niet kunnen horen. Olifanten horen deze tonen wel en gebruiken ze om over zeer lange afstanden te communiceren.

Kudde

Het Dierenpark in Emmen is een interessante onderzoekslocatie voor Artelt. Het park beschikt over de grootste kudde olifanten van Europa.

De onderzoekster confronteert de enorme dierentuinbewoners ook met geluiden van soortgenoten die in het wild leven. Artelt rondt haar werkzaamheden in Dierenpark Emmen eind augustus af.