PATERSWOLDE - Liefhebbers van vallende sterren moeten de nachten van 11 op 12 en van 12 op 13 augustus in hun agenda zetten. Bij ideale omstandigheden (een donkere en heldere hemel) zijn dan per uur tientallen meteoren te zien.

Dat meldde de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde donderdag. "Een vallende ster -ook wel meteoor genoemd- heeft niets met echte sterren van doen", geeft de vereniging een toelichting op het fenomeen.

"Het gaat om een stofdeeltje of stukje gruis uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt. Het botst met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht die daardoor even oplichten. Zo zien we een lichtflitsje aan de hemel. Dit proces vindt plaats op een hoogte van 80 tot 100 kilometer."

Afgelegen plek

Volgens de deskundigen van de KNVWS hebben belangstellenden geen telescoop of verrekijker nodig om de vallende sterren goed te kunnen zien. Een afgelegen plek buiten de steden is de beste locatie om de vallende sterren te bekijken. Na middernacht zijn de meeste meteoren te zien, maar in de avonduren valt er ook al van te genieten.

"Rond 12 augustus trekt de aarde door de baan van de komeet Swift-Tuttle", aldus de KNVWS. "Dan verschijnen er veel meteoren die uit het sterrenbeeld Perseus lijken te komen. Deze meteoren heten daarom Perseïden. De Perseïden zijn te zien van 17 juli tot en met 24 augustus, met het hoogtepunt op 12 augustus."

De betreffende dagen kunnen overigens ook eindigen in een sof voor sterrenkijkers. Bij een bewolkte hemel zijn de meteoren niet zichtbaar.