AMSTERDAM - De toonhoogte waarmee de blauwe walvis -het grootste dier dat op aarde leeft- communiceert, is in de laatste 40 jaar een stuk lager geworden.

De immense zoogdieren, met maximaal dertig meter lengte en een gewicht van 150 ton, blijken in bepaalde groepen maarliefst 30 procent lagere tonen te produceren dan voorheen. Die bevindingen deden onderzoekers van het Scripps Institution of Oceanografie.

De eerste onderzoeksresultaten zijn terechtgekomen bij de New York Times. Het onderzoek is gedaan met hydrophones, geavanceerde microfoons die gemaakt zijn voor onderwater-gebruik.

Partners

De lage tonen zouden vooral onder mannelijke walvissen gebruikt worden om zich populair te maken bij potentiële partners. De communicatie bevat tonen die te laag zijn om met het menselijke oor waar te nemen. Waarom de tonen bij walvissen lager zijn geworden is nog onduidelijk.

John Hildebrand, hoogleraar oceanografie van het Scripps-instituut, vermoedt dat de daling kan wijzen op het groeiende aantal blauwe walvissen, waardoor de mannetjes meer moeten doen om zich te onderscheiden.

Sinds de jaren '70 is de commerciële walvisvangst verboden, waardoor de populatie fors is toegenomen.