AMSTERDAM - Onderzoekers aan de universiteit van Cardiff in Wales hebben het wandelgedrag van dronken mensen in kaart gebracht met een computermodel. De simulatie wijst uit dat opstootjes op uitgaansavonden zijn te voorkomen met verkeersmaatregelen.

Hoofdonderzoeker Simon Moore bezocht samen met zijn collega's tientallen malen het centrum van Cardiff op vrijdag- en zaterdagnacht.

Hij bestudeerde de looplijnen van het uitgaanspubliek (25 procent liep niet meer in een rechte lijn) en stelde met een ademtest vast hoe veel mensen overmatig hadden gedronken.

Die gegevens verwerkte hij in een computersimulatie van een grote mensenmassa die zijn weg zoekt door het stadscentrum. Het gebeurt wel vaker dat wetenschappers het gedrag van een groep mensen onderzoeken met een computermodel. Maar nooit eerder werden daarbij gegevens van dronken personen gebruikt.

Invloed

De invloed van 'dronkenlappen' op een mensenmassa blijkt groot. Zo vormen wandelaars normaal gesproken bijna automatisch rijen als ze in dezelfde kant op gaan. Maar hoe meer dronken mensen er in een groep lopen, hoe minder soepel dat proces verloopt en hoe minder snel de mensenmassa zich voortbeweegt. Een groep die voornamelijk bestaat uit dronkaards loopt volgens het computermodel ongeveer 38 procent langzamer.

Moore ziet dat als één van de belangrijkste redenen voor opstootjes op uitgaansavonden. "Dronkaards houden andere mensen op en zorgen ervoor dat iedereen later aankomt op de plaats van bestemming", zo verklaart hij in het Britse tijdschrift New Scientist. "Dat wekt irritatie op. Ze zijn daarom mogelijk ook vaker doelwit van geweld."

Met zijn computermodel test Moore nu verkeersmaatregelen die moeten leiden tot minder opstootjes. De eerste resultaten wijzen uit dat dronken mensenmassa's sneller oplossen als het aantal voetgangersgebieden in een stadscentrum wordt vergroot. Ook het verwijderen van zo veel mogelijk obstakels op straat zou ongeregeldheden kunnen voorkomen.