AMSTERDAM - In India worden door Britse wetenschappers twee kleine haren onderzocht die mogelijk afkomstig zijn van een reuzenaap uit India. Tot nu toe kunnen ze het haar aan geen enkele bestaande diersoort koppelen.

De minuscule haartjes - 33 en 44 millimeter lang - zijn gevonden bij de Garo-heuvels in het noordoosten van India. Dat meldde de Britse krant The Independent zondag. De bevolking in dat gebied vertelt al eeuwen verhalen over de 'mande barung': een drie meter lange mensachtige aap, die zich schuil zou houden in het oerwoud.

Door wetenschappers wordt de reuzenaap beschouwd als de Indiase variant van de wereldberoemde Yeti, oftewel Verschrikkelijke Sneeuwman - een sprookjesfiguur dus.

Maar de Britse primaatdeskundige Ian Redford is daar niet meer zo zeker van. Hij heeft de twee haren tot in detail bestudeerd met een team onderzoekers aan de Oxford Brookes University.

Zwarte beer

Toch kan hij nog steeds niet vaststellen van welke diersoort ze afkomstig zijn. "We weten in ieder geval zeker dat de haren niet van een Aziatische zwarte beer zijn en niet van een wild zwijn", verklaarde hij. "Ze lijken ook niet op haren van de verschillende makaken die in het gebied leven. Dit blijft voorlopig dus een mysterie."

In de komende weken wil Redford de haren grondiger onderzoeken met een DNA-test en een extreem sterke microscoop. Maar hij sluit niet uit dat hij te maken heeft met de vacht van een nog onbekende diersoort.

"Ik vind dit heel spannend", aldus Redford. "Dit is het eerste tastbare bewijs dat de Yeti misschien zou kunnen bestaan. Maar ook als het geen Yeti is, hebben we mogelijk te maken met een apensoort die we nog niet kennen. Nog maar twee jaar geleden werd er een nieuw soort makaak ontdekt in het noorden van India. In de jungle zijn nog genoeg verre uithoeken waar een onbekende aap zich kan schuilhouden voor de mens."

Yeti in beeld