AMSTERDAM - In België wordt een derde van de dier- en plantensoorten bedreigd. De reptielen hebben de grootste overlevingsproblemen. Voor het voortbestaan van 71 procent wordt gevreesd.

Dat concludeert het Gazet van Antwerpen op basis van onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek in België.

De wetenschappers die de cijfers presenteerden maken zich ook druk om de vlinders, waar 60 procent problemen heeft. "Zij hebben het moeilijk omdat de schrale graslanden waar ze wonen, verdwijnen door de stikstof uit overbemesting."

De percentages bij amfibieën en reptielen moeten gerelativeerd worden, vindt Dirk Maes. Hij is medewerker aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. "Omdat daar weinig verschillende soorten van voorkomen in België. Als er tien soorten zijn, waarvan zes bedreigde, zit je al aan 60 procent."

Planten

De 460 plantensoorten staan er ook slecht voor. Eén op drie soorten wordt bedreigd. "Dan zullen we nu iets moeten doen", zegt Maes. "De landbouw stoppen is natuurlijk geen optie. Maar er zal toch iets in die richting moeten gebeuren."