MIAMI - De eerste orkaan van 2008 heeft zich maandag gevormd boven het midden van de Atlantische Oceaan. Dat heeft het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) bekendgemaakt. De meteorologen van het orkanencentrum kunnen nog niet voorspellen of orkaan Bertha uiteindelijk ook aan land zal komen.

De orkaan bereikte maandagochtend windsnelheden van 120 kilometer per uur. Daarmee geldt Bertha vooralsnog als een zwakke orkaan, ingeschaald in klasse 1 van de zogeheten Saffir & Simpson-schaal. Die kent vijf klassen. De kracht van Bertha kan de komende dagen nog toenemen.

De afgelopen twee jaar golden als relatief rustige orkaanjaren; 2004 en 2005 waren juist verwoestend. Drie jaar geleden trok de orkaan Katrina dwars over de Amerikaanse stad New Orleans en vaagde een vloedgolf hele wijken in de stad weg.

Ook de belangrijke olie-installaties in de Golf van Mexico moesten er die jaren aan geloven. De toch al hoge olieprijs kwam eind mei verder onder druk te staan door waarschuwingen dat het orkaanseizoen in 2008 actiever zal zijn dan normaal. Het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan loopt van juni tot en met november.

Saffir & Simpson-schaal

De vijf klassen van de Saffir & Simpson-schaal zijn:

Klasse 1: Zwak, met windsnelheden tussen de 118 en 152 kilometer per uur en een stormvloed die 1,2 tot 1,6 meter boven normaal is. Schade: licht.

Klasse 2: Matig, met windsnelheden tussen de 153 en 176 kilometer per uur en een stormvloed die 1,7 tot 2,5 meter boven normaal is. Schade: dak- en vensterschade en belangrijke schade aan bomen en gewassen.

Klasse 3: Krachtig, met windsnelheden tussen de 177 en 208 kilometer per uur en een stormvloed die 2,6 tot tot 3,7 meter boven normaal is. Schade: grote vernielingen aan gebouwen.

Klasse 4: Zeer krachtig, met windsnelheden tussen de 209 en 248 kilometer per uur en een stormvloed die 3,8 tot 5,4 meter boven normaal is. Schade: daken weggeblazen, veel waterschade op de begane grond van gebouwen aan de kust.

Klasse 5: Verwoestend, met windsnelheden boven de 248 kilometer per uur en een stormvloed hoger dan 5,4 meter. Schade: Catastrofaal: vrijwel alle daken weggeblazen, evenals kleine lichtere bouwsels en grote schade aan gebouwen.