LEIDEN - Vanaf donderdag kunnen mensen in museum Naturalis in Leiden meer te weten komen over de man die ontdekkingen deed op basis waarvan hij stelde dat de mens afstamt van de mensaap.

De tentoonstelling 'Dubois, ontdekker van de aapmens' is een ode aan de Nederlander Eugène Dubois.

Dubois ging als eerste doelbewust op zoek naar fossielen van de voorouders van de mens. Hij vond in 1891 op Java de resten van de soort die we nu homo erectus noemen.

Expositie

Op de expositie liggen het schedelkapje, het dijbeen en de kies van die homo erectus (Latijn voor rechtopstaande mens) naast manuscripten en eigendommen van de ontdekker. Het is een overzicht van de vondsten en het werk van Dubois. Ook wordt meer duidelijk over de mens Dubois.

"Illustratief voor het moment waarop Dubois besefte wat hij in handen had, zijn de doorhalingen in de beschrijving van de aapmens", aldus het museum.

Tentoonstelling

Het natuurhistorisch museum bewaart 40.000 objecten van de ontdekker. Van 10 juli tot en met 4 januari kunnen bezoekers een deel van de voorwerpen, die normaal opgeslagen liggen, bewonderen. Dubois zou dit jaar 150 jaar geworden zijn.