AMSTERDAM - Aanstaande moeders maken een verstandige keuze als ze kinderen krijgen tussen de 25 en 35 jaar. Dat concluderen artsen en een demograaf in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat vrijdag is verschenen.

Volgens de onderzoekers zijn moeders die hun eerste kind krijgen, gemiddeld 29,4 jaar oud. Daarmee zijn ze vijf jaar ouder dan moeders die in 1970 hun eerste kind kregen.

De onderzoekers vinden het minder wenselijk dat vrouwen die jonger zijn dan 23 jaar al zwanger raken. Vaak moeten ze dan hun scholing afbreken.

Vader

De vrouwen hebben daarna vaker een lager inkomen. Ook is de kans groter dat de relatie met de vader van het kind op de klippen loopt.

Als vrouwen boven de 35 jaar nog aan kinderen beginnen, krijgen ze te maken met een verminderde vruchtbaarheid.

Ouder

Er wordt vaak gezegd dat tegenwoordig meer vrouwen dan vroeger op hoge leeftijd nog kinderen ter wereld brengen. Volgens de onderzoekers klopt dat niet. Het aantal vrouwen dat boven de 35 jaar kinderen kreeg, lag voor de introductie van de pil, rond 1970, twee keer hoger. Weliswaar worden nu wel meer eerste kinderen geboren bij vrouwen boven de 35.

Dat de gemiddelde leeftijd van moeders is gestegen, ligt volgens de onderzoekers niet aan een stijging van het aantal oudere moeders, maar juist aan een vermindering van het aantal jonge moeders dat (ongepland) kinderen kreeg.

Die ontwikkeling is volgens de wetenschappers ook te danken aan de komst van de pil.