UTRECHT - De snelheid waarmee het gletsjerijs aan de rand van de Groenlandse ijskap beweegt, neemt sterk toe als gevolg van afsmelting.

Maar meer beweging zal op lange termijn niet leiden tot meer afsmelting en dus ook niet tot meer stijging van de zeespiegel.

Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Utrecht in de donderdag verschijnende editie van het wetenschappelijke tijdschrift Science. Het versnellingsproces wordt doorbroken doordat het smeltwater via steeds bredere kanalen wordt afgevoerd, waardoor de beweging van het ijs weer afneemt.

De Utrechtse wetenschappers hebben sinds begin jaren negentig met GPS-metingen de beweging van de ijskap in West-Groenland gevolgd. Het ijs blijkt bij warmer weer in een paar dagen tot wel vier keer zo snel te bewegen doordat het smeltwater als een smeerlaagje tussen het ijs en de ondergrond werkt.

IJskap

Hierdoor glijdt het ijs met toenemende snelheid naar de lagere en warmere delen van de ijskap. Na verloop van tijd worden in het ijs grotere kanalen gevormd die het toegenomen smeltwater afvoeren. Daardoor neemt de waterdruk aan de bodem weer af en ook de snelheid waarmee het ijs glijdt.