AMSTERDAM - In een nieuwbouwwijk in het Brabantse Berghem, bij Oss, zijn de afgelopen twee weken twee Aziatische boktorren aangetroffen. De insecten zaten in verpakkingshout. Dat meldt een woordvoerder van de Plantenziektenkundige Dienst van het ministerie van Landbouw donderdag.

Volgens de woordvoerder is er geen reden tot paniek. In december werd in het Westland een kleine populatie boktorren aangetroffen. In Berghem gaat het waarschijnlijk om enkele torren.

"Na de vondst van de eerste boktor in juni hebben we een deel van het verpakkingshout meegenomen voor onderzoek. Daarin vonden we het tweede exemplaar. We ruimen nu al het hout op en controleren of er nog meer zijn."

Eitjes

Aziatische boktorren zijn schadelijk voor loofbomen. De beestjes leggen hun eitjes diep in het hout van de boom, waar ze onbereikbaar zijn voor natuurlijke vijanden en pesticiden. Ook tasten de larven op zoek naar voedsel de boom verder aan, wat uiteindelijk tot de dood van de boom kan leiden.

In China en Korea, waar de torren vandaan komen, vormen ze een ware plaag. Soms leggen ze hun eitjes in verpakkingshout en liften zo vanuit Azië naar Europa. De Europese Unie verplicht lidstaten de Aziatische boktor te bestrijden.