AMSTERDAM - Voor mensen in een rolstoel die het voertuig niet met de hand kunnen besturen, is er nu een magneet uitgevonden die de gehandicapte kan helpen met de besturing.

De magneet, ter grootte van een rijstkorrel, wordt op de tong geplaatst.

Met de magneet op de tong kan de gebruiker bepalen welke kant de gemotoriseerde rolstoel of de cursor op de computer op moet bewegen, meldt persbureau Reuters. De uitvinding komt uit de koker van wetenschappers aan de Universiteit van Georgia.

Een headset met magnetische sensoren maakt contact met de magneet en stuurt op die manier via een draadloos systeem signalen naar de ontvanger. Die ontvanger kan op de kleding van de gehandicapte geplaatst worden of op het stuurmechanisme van de rolstoel.

Directe verbinding

"We hebben gekozen voor de tong, omdat dat deel van het lichaam in directe verbinding met de hersenen staat", legt onderzoeker Maysam Ghovanloo uit. Ghovanloo is assistant van het team dat onderzoek deed naar deze vorm van besturing. "Bewegingen met de tong zijn snel, nauwkeurig en vragen weinig van het denkvermogen.

Naast de besturing van een rolstoel komen er ook magneten op de markt waarmee op de pc gewerkt kan worden. Wanneer het systeem op de markt komt is nog niet bekend.