UTRECHT - Stofwisselingsziekten zijn vaker de oorzaak van ontwikkelingsachterstand bij kinderen dan tot nog toe werd gedacht.

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht ontdekten de afgelopen vijf jaar bij 59 van 433 kinderen de oorzaak van mentale achterstand.

In twaalf gevallen ging het om een stofwisselingsziekte.

De onderzoekers meldden dat in het tijdschrift Annals of Neurology.

Huisartsen en kinderartsen konden bij de kinderen (gemiddelde leeftijd 4,5 jaar) geen verklaring geven voor de ontwikkelingsachterstand. Specialisten stelden bij 59 kinderen alsnog een diagnose.

Oorzaak

In 35 gevallen was de oorzaak genetisch, bij de overige 24 kinderen was sprake van een externe oorzaak zoals problemen rond de geboorte of opvoedingsproblemen.

Hoewel de meeste kinderen al eerder een onderzoek naar stofwisselingsziekten hadden ondergaan, bleek toch bij twaalf kinderen een stofwisselingsziekte de oorzaak te zijn.

Dat komt neer op 2,8 procent, meer dan verwacht op basis van eerder onderzoek.

"Het wil zeggen dat in een groep die al gescreend is - als je maar goed zoekt - toch nog ziektes te vinden zijn", aldus kinderarts Gepke Visser.

Hielprik

In Nederland wordt, sinds de uitbreiding van de hielprikscreening in januari 2007, na de geboorte van een kind gezocht naar zestien ziekten.

Maar er zijn wel duizend stofwisselingsziekten. Een deel daarvan is behandelbaar.

Ook na de hielprikscreening blijft het dus zinvol om te denken aan stofwisselingsziekten als oorzaak van mentale achterstand, aldus Visser.