AMMAN - Archeologen zeggen dat zij onder de St.Gregoriuskerk in de Noord-Jordaanse plaats Rihab een grot hebben ontdekt die de oudste kerk ter wereld zou zijn. De ruimte zou tussen 33 en 70 na Christus zijn gebouwd.

Dat zegt archeoloog Abdul Qader Hussan, hoofd van het centrum voor archeologische studiën in Rihab, in de krant The Jordan Times van maandag.

Hij noemt de ontdekking "verbazingwekkend". Volgens een inscriptie op de vloer zouden zeventig leerlingen van Jezus er hun toevlucht hebben gezocht, nadat zij voor de vervolging van de christenen uit Jeruzalem waren gevlucht.

Als de archeologen gelijk hebben, zou de kerk zijn gebouwd tussen het jaar waarin Jezus aan het kruis stierf en het jaar waarin de Romeinen Jeruzalem verwoestten.

Grot

Hussan denkt dat de grot in gebruik bleef, totdat de St. Gregoriuskerk werd gebouwd. Die kerk dateert uit 230 na Christus. Wie een paar stappen in de grot zet, ziet volgens de archeoloog een cirkelvormige ruimte, die mogelijk de apsis (afsluiting van het koor) vormde, en een aantal stenen zetels voor de geestelijken.