AMSTERDAM - Wetenschappers van Wageningen Universiteit hebben het bestaan aangetoond van een bacteriële infectieziekte onder roofmijten. De 'gekke-mijtenziekte' is slecht nieuws voor biologische landbouwers.

De roofmijt wordt ingezet als natuurlijke vijand van spintmijten, die een voorname bedreiging van landbouwgewassen vormen. Door de infectieziekte verliezen roofmijten hun eetlust, waardoor ze de spintmijten niet langer aanvallen. Uiteindelijk overlijden ze.

Hollen

De onderzoekers hebben de aandoening 'gekke-mijtenziekte' gedoopt, omdat de mijten niet traag en lusteloos worden, maar doelloos door elkaar hollen. De ziekte was op zich al langer bekend, maar voor het eerst is nu bewezen dat die wordt veroorzaakt door de bacterie, die zich via de uitwerpselen van de mijten verspreidt.

Primeur

Volgens hoogleraar Entomologie Marcel Dicke van de universiteit is de vondst van een ziekteverwekkende bacterie in mijten een wetenschappelijk primeur. Hij vreest dat meer gevallen zullen worden ontdekt.

Wel is de gekke-mijtenziekte volgens de onderzoekers een beheersbaar probleem. Er bestaan inmiddels methodes om besmettingen snel op te sporen en te bestrijden.