AMSTERDAM - Veel televisiekijken en computeren houden geen verband met de overgewichtepidemie. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Maastricht en Aberdeen.

De onderzoekers hebben vastgesteld dat de mens evenveel calorieën verbrandt als twintig jaar geleden. Dat staat woensdag in de Telegraph.

Dat betekent dat overgewicht eerder te wijten is aan de hoeveelheid voedsel die een persoon verorbert, dan aan de levensstijl. Voorheen werd aangenomen dat een combinatie van beiden de grondslag was voor het probleem.

Energieverbruik

Het onderzoek is gebaseerd op data, afkomstig van verschillende onderzoeken uit Europa en Noord-Amerika. Ook maakten de onderzoekers gebruik van een techniek waardoor het mogelijk werd mensen hun persoonlijke energieverbruik te meten gedurende hun dagelijkse routine.

"Omdat we geen bewijs gevonden hebben voor het afnemen van ons energiegebruik gedurende de laatste twintig jaar, toont dit onderzoek aan dat obesitas voornamelijk ontstaat door een grotere inname van voedsel," aldus professor Klaas Westerterp van de universiteit van Maastricht tegen de krant.