WAGENINGEN - Dit jaar is hard op weg het slechtste vlinderjaar ooit te worden. De Vlinderstichting heeft daar woensdag alarm over geslagen. De organisatie baseert de vrees op de resultaten van het Landelijk Meetnet Vlinders.

De weersomstandigheden vorig jaar en het veranderend landschap zijn volgens de stichting de oorzaken dat er veel minder vlinders zijn.

Uit de metingen blijkt dat geen enkele vlinder het nu beter doet dan vorig jaar, ondanks het mooie weer. Soorten als koolwitje, kleine vos, citroenvlinder, groot koolwitje en bruine vuurvlinder komen minder dan helft zo vaak voor dan in 2007.

Iets minder slecht gaat het met soorten als oranjetipje, argusvlinder, icarusblauwtje en dagpauwoog. Het aantal koninginnepages, boomblauwtjes en kleine vuurvlinders en -parelmoervlinders is nagenoeg gelijk.

Warm weer

Het warme weer vorig jaar april blijkt nu enkele soorten de das om te doen. Rupsen overleefden de hoge temperaturen en de droogte niet. Daarbij zijn er door het veranderen van het landschap steeds minder plaatsen waar vlinders hun eitjes af kunnen zetten.

Volgens een zegsman van de stichting dreigt een soort als de aarbeivlinder zelfs helemaal uit Nederland te verdwijnen. "Er is sprake van een enorme dip", zegt directeur Theo Verstrael van de Vlinderstichting.

"Wij maken ons daar grote zorgen over." De stichting geeft onder andere adviezen over het inrichten van gebieden zodat de omstandigheden gunstig zijn voor vlinders.