AMSTERDAM - Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van stress, angsten, werkdruk of depressies hebben veel meer kans op een huilbaby dan andere vrouwen. Dat blijkt dinsdag uit een studie van het VU medisch centrum (VUmc) en het Academisch Medisch Centrum (AMC).

Een op de tien vrouwen die met deze problemen kampen, krijgt een huilbaby. Dat is drie keer zoveel als gemiddeld. Bij vrouwen die last hebben van alle risicofactoren is de kans op een huilbaby zelfs 20 procent.

De academische ziekenhuizen voerden het onderzoek uit in het kader van een grote studie naar de ontwikkeling van in Amsterdam geboren kinderen.

Overgewicht

De onderzoekers ontdekten tevens dat overgewicht bij kinderen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond mede veroorzaakt wordt doordat deze kinderen in hun eerste levensjaar sneller groeien dan autochtone kinderen. Omgevingsfactoren zijn bij allochtone kinderen met overgewicht minder van belang.

Omdat de basis voor overgewicht bij alle kinderen al tijdens de zwangerschap en vlak daarna wordt gelegd, zou preventie daarvan meer gericht moeten worden op hele jonge kinderen en minder op kinderen die al naar school gaan, aldus de onderzoekers.