ARNHEM - Elektriciteitskeurder KEMA heeft een bijzondere order van de Wereldbank gekregen. De Nederlandse energiespecialist moet onderzoeken hoe de Dode Zee op een duurzame manier kan worden bijgevuld met water uit de Rode Zee. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Omdat het zoutmeer in hoog tempo opdroogt, willen Israël, Jordanië en de Palestijnse gebieden met internationale organisaties als de Wereldbank samenwerken om er water uit de Rode Zee naar toe te pompen. Via pijpleidingen legt dit een afstand van 180 kilometer af.

Energiebron

KEMA begint een studie naar de toepasbaarheid van onder meer zonne-, water- en windenergie om het water te transporteren. Ook houdt het bedrijf nieuwe technieken tegen het licht, zoals het gebruik van algen als waterzuiveraar en energiebron.

Volgens een woordvoerder van KEMA daalt de zeespiegel van de Dode Zee momenteel met een meter per jaar. In 2050 ligt de zee waarschijnlijk droog. Omdat ook het grondwaterpeil in de omgeving daalt, voorziet de energiespecialist de bouw van een grote ontziltingsinstallatie om het zeewater drinkbaar te maken.