ALMERE - Veertien berberapen uit Almere hebben een nieuw verblijf gevonden in Hongarije. Ze verhuizen woensdag van hun opvangplek bij de Stichting AAP naar de Budapest Zoo, aldus de stichting.

De groep apen bestaat uit vijf mannetjes en negen vrouwtjes. Drieske is met zijn zeven jaar de oudste en leider van de groep. Hij is in 2003 in België gevonden in de buurt van een voetbalveld met een stuk touw om zijn middel.

Drieske kwam eerst in een asiel en woonde sinds 2005 bij AAP. Budapest Zoo wilde aanvankelijk slechts vijf berberapen plaatsen, maar bleek uiteindelijk bereid een grotere groep op te nemen.

Illegale handel

Door de herplaatsing komt er bij de Stichting AAP ruimte vrij voor de opvang van andere berberapen. AAP krijgt door de bloeiende illegale handel in berberapen veel meer aanmeldingen voor opvang dan er plaatsen zijn.

Aanmeldingen

In de periode 2002 tot 2007 kreeg de stichting 231 aanmeldingen. AAP kon vorig jaar echter maar zeven berberapen een opvangplek bieden.

De dieren zijn afkomstig uit onder meer Frankrijk, België, Nederland en Spanje. Ze worden in beslag genomen, op straat gevonden of afgestaan door hun eigenaren.

Te koop

Elke zomer zijn de dieren te koop op Marokkaanse markten. De aapjes worden in de bossen van Marokko en Algerije gevangen en verkocht aan toeristen die ze mee naar Europa nemen.

Thuis ontpopt de aap zich tot een krijsende dwingeland en blijkt hij ongeschikt als huisdier, aldus de stichting.