BRUSSEL - De productie van genetisch gemodificeerd voedsel is geen oplossing voor de voedselcrisis. Dat stelden milieuorganisaties Greenpeace en Friends of the Earth maandag.

Genvoedsel wordt vaak gezien als een mogelijke oplossing voor de heersende voedselcrisis, omdat het de voedselproductie verhoogt. "Dat is echter een valse oplossing.

In de Verenigde Staten worden veel gengewassen verbouwd, maar de voedselprijzen dalen niet", aldus Helen Holder, campagnevoerder bij Friends of the Earth, waarbij ook Milieudefensie is aangesloten.

Veel weerstand

De organisaties pleiten tegen Europees genvoedsel. Er zou veel weerstand uit de lidstaten en van de publieke opinie zijn. Bovendien zeggen de milieuorganisaties dat wereldwijd wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gemodificeerd voedsel schadelijk is voor gezondheid en milieu.

Woensdag vergadert de Europese Commissie over het Europees genvoedselbeleid. "Commissievoorzitter Barroso is in de hoek gedrukt", aldus campagnevoerder Marco Contiero van Greenpeace. Hij vindt dat de Commissie zich niet langer kan verschuilen achter de Europese voedselautoriteit EFSA.

Negatievere uitkomst

De onderzoeken die EFSA verricht naar genproducten zouden vaak niet volgens de regels worden uitgevoerd en onvolledig zijn. Onderzoeken van de Wereldhandelsorganisatie hebben volgens Contiero vaak een negatievere uitkomst dan die van EFSA. "De Commissie moet de bezwaren van wetenschappers en de lidstaten onder ogen zien", zegt hij.

Naar verwachting zal de Europese Commissie woensdag geen toestemming geven om bepaalde varianten gemodificeerde maïs en een BASF-aardappelsoort te verbouwen in Europa.

Volgens Greenpeace beëindigt Oostenrijk in ruil daarvoor misschien een verbod op genetisch gemodificeerd voedsel. Dat verbod is omstreden. Het Europese Hof van Justitie beoordeelt het Oostenrijkse verbod momenteel omdat het mogelijk in strijd is met Europees recht.