LONDEN - Prozac, een medicijn tegen depressies, kan de ziekte multiple sclerose (MS) helpen vertragen. Dat blijkt uit een studie van het Universitair Medisch Centrum Groningen onder 38 patiënten.

De resultaten van de studie zijn woensdag gepubliceerd in het British Medical Journal.

Volgens de onderzoekers moet er meer onderzoek gedaan worden om zeker te weten dat Prozac zo veel effect heeft, maar zijn de eerste resultaten hoopgevend. De helft van de groep patiënten kreeg elke dag Prozac, de andere helft niet.

Hersenscan

Elke vier weken werd een hersenscan uitgevoerd om te kijken of er nieuwe ontstekingen te vinden waren, een signaal van progressie van MS.

Na acht weken bleken de patiënten die een placebo kregen meer ontstekingen te hebben dan de mensen die Prozac gebruikten. Aan het einde van de studie, na 24 weken, bleek twee derde van de mensen die Prozac innamen geen nieuwe ontstekingen te hebben tegen een kwart van de mensen zonder het antidepressivum.

Schade

Meer dan 1 miljoen mensen wereldwijd lijden aan MS, een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Patiënten gaan steeds verder achteruit en hebben eens in de zoveel tijd een toeval die veelal blijvende schade achterlaat.

De symptomen hangen af van het deel van het zenuwstelsel dat door een toeval geraakt wordt.