NIJMEGEN - Depressieve mannen hebben andere stresshormonen in hun hersenen dan depressieve vrouwen. Deze volgens wetenschappers opmerkelijke ontdekking vormt de aanzet om voor beide geslachten verschillende antidepressieve medicijnen te ontwikkelen.

De verschillen in de hersenstofjes tussen mannen en vrouwen zijn ontdekt door onderzoekers van het Nijmeegse neurobiologische onderzoeksinstituut FC Donders Centrum, onderdeel van van de Radboud Universiteit. De wetenschappers waren er eigenlijk helemaal niet naar op zoek en spreken van een verrassing.

Depressieve mensen hebben erg gestreste hersenen. Hoogleraar Eric Roubos denkt dat een depressie ontstaat door een mislukte aanpassing in de hersenen aan langdurige stress. Daardoor maken depressieve mensen teveel stresshormoon aan en te weinig urocortine, een stressonderdrukkend stofje.

Urocortine

De Nijmeegse wetenschappers waren op zoek naar de hoeveelheid urocortine in de hersens van vier, niet met medicijnen behandelde zelfmoordenaars. Dergelijke breinen zijn wereldwijd zeer zeldzaam. Maar toen het onderzoek op heel nieuwe ontdekkingen wees, kreeg de Nijmeegse groep er nog zeven hersenen bij.

In totaal zijn zeven mannen en vier vrouwen onderzocht. Vastgesteld is dat de hersenen van depressieve mannen totaal andere hoeveelheden stofjes laten zien dan de breinen van vrouwen met een depressie. De verschillen zijn zo groot dat op termijn geslachtsgebonden behandeling te verwachten valt, aldus de wetenschappers.