AMSTERDAM - Russische wetenschappers hebben na jaren van onderzoek een goed beeld gekregen van de inwendige organen van de mammoet, dankzij baby-mammoet Lyuba.

Lyuba is vorig jaar in Japan gevonden door een jager. De baby-mammoet werd vervolgens vernoemd naar de vrouw van de Japanner.

Testen op Lyuba, dat in het Russisch 'liefde' betekent, wijzen uit dat ze leefde van de moedermelk en niet ouder was dan drie tot vier maanden toen ze stierf, zo'n 37000 jaar geleden.

Computertomografie

De mammoet verhuisde in februari vanuit Japan naar Rusland, waar wetenschappers haar onderzochten met behulp van computertomografie, een manier die vergelijkbaar is met het scannen van patiënten in ziekenhuizen.

"We kunnen nu voor het eerst zien hoe de inwendige organen er uit hebben gezien in een mammoet. Dat is vanuit wetenschappelijk oogpunt behoorlijk belangrijk," zei Alexei Tikhonov, adjunct-directeur van de Russische Academie van Wetenschappen, tegenover persbureau Reuters.

Best bewaard

"Haar interne organen zijn goed bewaard gebleven. Het hart is nog in uitstekende staat, met de hartkamers en het atrium nog onbeschadigd. Ook de lever en de aderen zijn goed terug te vinden en haar huid was nog intact. Dit is het best bewaarde exemplaar, niet alleen van de mammoet, maar van alle prehistorische dieren", aldus Tikhonov.

De Rus maakte voor zijn onderzoek een driedimensionale afbeelding van de buik van Lyuba, die geen verwondingen of fracturen bleek te hebben.

De mammoet is zeer waarschijnlijk sinds het einde van de ijstijd een uitgestorven diersoort.