GRONINGEN- Bij archeologische opgravingen in Groningen zijn donderdag de restanten van een historische kademuur gevonden. Het stukje muur dateert uit de 17e eeuw en vormt het fundament van de waterpoort over het Damsterdiep.

De vondst werd gedaan tijdens graafwerkzaamheden voor een parkeergarage, zo maakte de gemeente bekend.

Stadswal

De muur vormde een stuk van de noordelijke kade. Deze kade maakte onderdeel uit van de stadswal die ongeveer rond 1620 werd aangelegd. Intussen hebben de archeologen ruim 75 meter van de kade blootgelegd.

Het gevonden stuk muur, een zogenaamde 'beer', werd gebouwd ter hoogte van het Damsterdiep, dat de kruising tussen de gracht en het kanaal vormde. De rood gemetselde keermuur moest voorkomen dat kade in de gracht zou afglijden.

Documentatie

Een woordvoerder van de gemeente spreekt van een mooi stukje documentatie. "We wisten aan de hand van tekeningen al hoe het er ongeveer uit zou hebben gezien, maar het is goed om het met eigen ogen te bekijken. Het is een goed intact gebleven muur die een verhaal vertelt", aldus de woordvoerder.

Nog voor 1900 is het gedeelte van de gracht gedempt om ruimte te maken voor los- en laadkades. In 1953 verdween de kade voorgoed uit het stadsgezicht toen ook het kanaalgedeelte werd gedempt. De waterpoort zelf was toen ook al lang verdwenen.

Bewaren

De gemeente beslist binnenkort wat er moet gebeuren met de vondst. "We gaan kijken of we een stuk kunnen bewaren of dat we het kunnen gebruiken voor de bouw van de parkeergarage. Maar de kans is groot dat de muur op den duur zal worden afgebroken", aldus de woordvoerder.

Kademuur Groningen