AMERONGEN - Meer dan 1250 mensen hebben voor 15 euro een virtueel stukje Noordpool gekocht. Drie maanden geleden claimde de 43-jarige Harald van Reenen uit Amerongen als eerste mens ter wereld de Noordpool.

De kopers zijn medeclaimhouder. Dat maakte Van Reenen woensdag bekend.

Of de claim van Van Reenen ooit wordt toegewezen, is nog maar de vraag. 'The International People's Claim to the North Pole' deelt zijn claim namelijk met Rusland, Verenigde Staten, Denemarken, Canada en Noorwegen.

Van Reenen verwacht dat ergens in deze eeuw het eigendom van de Noordpool zal worden toegewezen.

Rijkdom

Het eigendom is interessant, omdat volgens wetenschappers onder de ijskap van de Noordpool een onmetelijke rijkdom aan olie, gas en kostbare metalen ligt opgeslagen. Die rijkdom was altijd onbereikbaar, maar als de ijskappen smelten door opwarming van de aarde zullen olie- en gasboringen mogelijk worden.

Kosten

Van Reenen heeft kosten gemaakt om zich te laten registreren in de Verenigde Staten en om zijn website www.giantclaim.com in de lucht te krijgen.

Hij hoopt aan de verkoop van 'stukjes Noordpool' ook wat te verdienen. "Ik ben mede geïnspireerd door het verhaal van de man die certificaten voor het heelal verkocht. Die heeft daar 3 miljoen dollar mee verdiend. Dat wil ik natuurlijk ook wel. Maar ondanks dat meen ik het echt heel serieus met deze claim", zo benadrukte hij eerder.