KAAPSTAD - De Zuid-Afrikaanse natuurparken worden door klimaatsveranderingen "serieus en op korte termijn" bedreigd. Het land heeft snel meer hulp nodig van rijke landen om de problemen te lijf te gaan.

Dit zei woensdag de Zuid-Afrikaanse minister van Milieuzaken en Toerisme, Marthinus van Schalkwyk op een conferentie bij Kaapstad over natuurparken. Hij wil onder meer grotere parken creëren om de natuur meer uitwijkmogelijkheden te bieden.

Het bekende Kruger Nationale Park bijvoorbeeld krijgt hoogstwaarschijnlijk te maken met hevigere regens maar met grotere tussenpozen. De langere droogteperiodes leiden tot een grotere concurrentiestrijd om het beschikbare water in de natuur, aldus Van Schalkwyk.

Gewassen

Er zouden planten- en boomsoorten verdwijnen. Inheemse gewassen zoals het fynbos worden bedreigd in het Nationale Park Tafelberg in het zuidwesten van het land.

Van Schalkwyk wil nationale parken groter maken zoals het Namaqua Nationale Park en het Tankwa Nationale Park om ze meer weerstand te geven bij schommelingen in het klimaat.

Alternatieven

Grotere parken hebben meer variëteit in hoogte en in landschap. Dat kan flora en fauna meer alternatieven bieden. Er is een groot bedrag geïnvesteerd in de uitbreiding van nationale parken waarvan er inmiddels 22 zijn in Zuid-Afrika.