ROTTERDAM - Mensen die een depressie hebben gehad, lopen een grotere kans op het ontstaan van Alzheimer. Dit concluderen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in de dinsdag verschenen editie van het wetenschappelijk tijdschrift Neurology.

De onderzoeksgroep bestond uit 486 personen van 60 tot 90 jaar. Daarvan hadden er 134 eerder tenminste één periode van depressie waarvoor zij medische hulp hebben gezocht. De deelnemers werden gedurende gemiddeld zes jaar gevolgd.

In die periode ontwikkelden 33 de ziekte van Alzheimer. Voor de onderzoekspersonen die een depressie hadden gehad vóór hun zestigste bleek de kans op het ontstaan van Alzheimer ruim drie keer zo groot als bij mensen die dat nooit hadden.

Rol

"We weten nog niet of de depressie op zichzelf een rol speelt in het ontstaan van Alzheimer. Het kan ook zijn dat een andere nog onbekende factor verantwoordelijk is voor het ontstaan van zowel depressie als Alzheimer", zegt hoofdonderzoeker Monique Breteler.

Een theorie is dat door de depressie cellen in twee belangrijke gebieden van de hersenen verloren gaan, de zogenoemde hippocampus en de amygdala.

Dat zou kunnen bijdragen aan het ontstaan van Alzheimer. De onderzoekers in Rotterdam vonden geen verschil in de grootte van de betreffende hersengebieden van mensen die wel of nooit een depressie hadden.